prelegenci 2025

dr Katarzyna Korzeń

Dr nauk biologicznych, inżynierka, edukatorka i doradczyni z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w pracy z winem. Prowadzi Akademię EnoRozwoju, w ramach której szkoli producentów, restauratorów i pasjonatów, prowadzi autorskie warsztaty, degustacje oraz zajmuje się konsultingiem dla branży winiarskiej.

Specjalizuje się w fizjologii percepcji degustacyjnej, chemii wina i neuroenologii – dziedzinach, które łączą naukę ze światem zmysłów. Jej szczególnym obszarem zainteresowań jest polskie winiarstwo, zwłaszcza w kontekście łączenia wina z kuchnią regionalną i lokalnymi produktami.

Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – pierwszej w Polsce internetowej bazy wiedzy o polskim winiarstwie. Współtworzyła projekt Winnicomanii, rozwijający enoturystykę w praktyce. Autorka książki „POLSKIE WINO. Ludzie. Miejsca. Historie”, która ukazuje polskie wina przez pryzmat osób, miejsc i opowieści.

Pełni funkcję przewodniczącej Polskiego Klastra Enoturystycznego, należy do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i innych organizacji winiarskich. Prowadzi własną winnicę i aktywnie uczestniczy w organizacji wydarzeń oraz festiwali winiarskich w Polsce.

Temat: Dlaczego w Polsce nie mamy regionów winiarskich?

dr Michał Bardel

Doktor filozofii, dziennikarz, wykładowca, redaktor i uznany popularyzator wiedzy o winie. Przez wiele lat pełnił funkcję redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, współtworząc jego profil i pozycję jako jednego z najważniejszych pism enologicznych w Polsce. Obecnie kieruje Centrum Studiów nad Winem w Collegium Civitas w Warszawie, gdzie prowadzi interdyscyplinarne studia podyplomowe: „Wiedza o winie. Media – rynek – kultura” oraz „Teoria i praktyka sommelierska”.

Juror prestiżowych międzynarodowych konkursów winiarskich oraz pomysłodawca i dyrektor wykonawczy International Rosé Championship – pierwszego w Polsce konkursu poświęconego wyłącznie winom różowym. Od 2018 roku pełni także funkcję akredytowanego ambasadora niemieckiego stowarzyszenia VDP – Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter, zrzeszającego najlepszych producentów win
jakościowych z Niemiec.

Jest autorem kilkudziesięciu artykułów popularnonaukowych oraz książek łączących świat wina z literaturą, kulturą i społeczną refleksją. Na jego koncie znajdują się m.in. „Zbrodnia i wina” – sensacyjny przewodnik po winach świata (nagrodzony w konkursie Gourmand World Cookbook Awards), „Korek czy zakrętka”, „Mokra robota”, a także – wspólnie z Wojciechem Gogolińskim – dwutomowa „Wiedza o winie”.

W swojej pracy łączy naukową precyzję z literacką narracją, tworząc opowieści o winie, które są równie pasjonujące, co pouczające.

Temat: Nabici w butelkę – regionalny rynek luksusu czy globalna sieć oszustw? Jak fałszuje się wielkie wina aukcyjne i jak rozpoznać podróbki?

Marta Ręgowska

Ekspertka z ponad 15-letnim doświadczeniem w branży winiarskiej i gastronomicznej. Swoją przygodę z winem rozpoczęła we włoskim Piemoncie, gdzie pracując w rodzinnej winnicy Pellissero, zdobywała praktyczną wiedzę z zakresu uprawy winorośli i produkcji wina. 

Jedna z pierwszych osób w Polsce, które uzyskały prestiżowy międzynarodowy tytuł WSET Diploma (Wine & Spirit Education Trust) – najwyższy poziom w jednej z najbardziej cenionych szkół winiarskich na świecie. Od lat aktywnie uczestniczy w degustacjach, targach i spotkaniach z producentami win oraz żywności, rozwijając swoje doświadczenie sensoryczne i wiedzę o łączeniu smaków.

Przez wiele lat pracowała jako starszy kupiec wina i jedzenia, odpowiadając za selekcję produktów oraz negocjacje handlowe dla wyspecjalizowanej sieci sklepów. Swoje marzenie o pracy w gastronomii zrealizowała w pięciogwiazdkowym Hotelu Intercontinental, gdzie m.in. przygotowywała śniadania à la carte dla gości VIP w Club Lounge.

Obecnie jest partnerką w firmie Wineway – Let’s Celebrate Wine, certyfikowaną edukatorką Cava Expert oraz jurorką w międzynarodowych konkursach winiarskich. Z wykształcenia magister geografii społeczno-ekonomicznej Uniwersytetu Warszawskiego, od kilku lat zgłębia również temat psychologii wina – czyli wpływu emocji, wspomnień i otoczenia na odbiór smaku.

Prowadzi autorski podcast Wine Friends. Jej sercem rządzą wina musujące – od szampana od growera po wyleżakowany Corpinnat.

Temat: Psychologia wina w praktyce! Dlaczego lokalne wino przywiezione z wakacji w domu smakuje inaczej?

Katarzyna Solańska

Certyfikowana sommelierka, edukatorka w dziedzinie wina i autorka specjalistycznych publikacji winiarskich. Wiedzę i umiejętności zdobywała w jednej z najbardziej renomowanych szkół enologicznych na świecie – Wine & Spirit Education Trust (WSET) w Londynie, gdzie ukończyła poziom 3 w kategorii Wine, poziom 1 w kategorii Spirits oraz, jako pierwsza i jedyna osoba w Polsce, uzyskała prestiżowy certyfikat WSET in Sake.

Posiada również szeroką wiedzę zdobytą w międzynarodowych programach edukacyjnych, takich jak Wine Scholar Guild, German Wine Academy (poziom 2), Capstone California oraz Cape Wine Academy. Jest certyfikowaną specjalistką w zakresie win portugalskich oraz – jako jedna z nielicznych – może poszczycić się tytułem Certified Oyster Sommelier.

Z pasją prowadzi degustacje, warsztaty i prelekcje, których celem jest popularyzacja kultury wina oraz rozwijanie świadomości smakowej. W swojej pracy kładzie szczególny nacisk na sztukę łączenia wina z jedzeniem, zwracając uwagę na harmonię smaków i zmysłowe doświadczenie płynące z dobrze dobranych kompozycji. Jest autorką artykułów naukowych i popularnonaukowych poświęconych enologii i sommelierstwu, w których łączy precyzję analityczną z praktycznym podejściem do tematu. Z wykształcenia biolog i dietetyk, z zamiłowania – edukatorka i pasjonatka kultury wina.

Temat: Różnorodność stylów wina, a regionalne tradycje winiarskie

Anna Pławecka

Italianistka, sommelierka i edukatorka winiarska, związana z propagowaniem kultury śródziemnomorskiej oraz włoskiej tradycji winiarskiej. Absolwentka kursów WSET, członkini i regionalna przedstawicielka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, aktywnie zaangażowana w szerzenie wiedzy o winie zarówno w środowiskach profesjonalnych, jak i akademickich.

Od lat współpracuje z Uniwersytetem Śląskim, prowadząc warsztaty i spotkania dla studentów mediteranistyki, filologii klasycznej oraz Indywidualnych Studiów Międzyobszarowych. W ramach tych działań przybliża rolę wina w kulturze śródziemnomorskiej, specyfikę pracy sommeliera oraz kwestie związane z obecnością kobiet w świecie wina.

Właścicielka wyjątkowego miejsca Wino i włoskie zaułki w Mikołowie, które łączy pasję do Włoch z misją edukacyjną i promocją wysokiej jakości produktów. Tworzy je:
– Enoteca italiana – sklep z włoskimi winami z każdego regionu Italii,
– Bottega italiana – przestrzeń z rzemieślniczymi produktami kuchniwłoskiej,
– Bar italiano – kawiarnia serwująca klasyczne włoskie śniadania i espresso,
– Vineria italiana – wine bar z selekcją win na kieliszki, serami i wędlinami prosto z Włoch.

Znana również jako ItaloWinoFilka, prowadzi degustacje komentowane, spotkania z włoskimi gośćmi, luźne rozmowy o winie i kulturze – wszystko
w atmosferze włoskich zaułków, gdzie wino splata się z historią, smakami i opowieścią.

Temat: Czym jest tożsamość lokalnych win? Relacje włoskich regionów z kuchnią, tradycją, historią i kulturą

Bartosz Wilczyński

 Konsultant ds. marki, ekspert marketingowy wine & food. Enolog i znawca serów. Promotor Kulinarny. Doradca i szkoleniowiec w zakresie marketingu i promocji wspierający polskich winiarzy i serowarów. Wykładowca brandingu i enoturystyki w Podkarpackiej Akademii Wina, również dla polskich organizacji winiarskich i serowarskich. Juror w konkursach winiarskich i serowarskich. Prowadzący festiwale winiarskie i serowarskie, konferencje turystyki kulinarnej, degustacje komentowane i wyjazdy enoturystyczne. Ekspert Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego Na Serio. Członek Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych i Stowarzyszenia Polskie Destylaty Rzemieślnicze. Twórca programu edukacyjno-promotorskiego „Ser i Wino – idealna para”. Współtwórca marki alkoholi rzemieślniczych Destyl i projektu szkoleniowego Akademia Destylacji. Dziennikarz winiarski i kulinarny. Współtworzy Radio Kulinarne Wine Podcast – pierwszy podcast winiarsko-kulinarny w Polsce.

Temat: Mocniej lokalnie: polskie wino i polski ser farmerski

Agenda

12:00

Oficjalne rozpoczęcie NOE Festiwalu

13:00

dr Katarzyna Korzeń

Dlaczego w Polsce nie mamy regionów winiarskich?
14:00

dr Michał Bardel

Nabici w butelkę – regionalny rynek luksusu czy globalna sieć oszustw? Jak fałszuje się wielkie wina aukcyjne i jak rozpoznać podróbki?

15:00

Marta Ręgowska

Psychologia wina w praktyce! Dlaczego lokalne wino przywiezione z wakacji w domu smakuje inaczej?
16:00

Katarzyna Solańska

Różnorodność stylów wina, a regionalne tradycje winiarskie

17:00

Anna Pławecka

Czym jest tożsamość lokalnych win? Relacje włoskich regionów z kuchnią, tradycją, historią i kulturą

18:00

Bartosz Wilczyński

Mocniej lokalnie: polskie wino i polski ser farmerski

18:00

Kolacja degustacyjna z winami regionalnymi

Restauracja Prodiż

21:00

Zakończenie NOE Festiwalu