prelegenci 2022

Maciej Nowicki

Dziennikarz i krytyk winiarski, związany z magazynem Ferment i portalem Winicjatywa – największymi mediami winiarskimi w kraju. Polskim winem zajmuje się od ponad 8 lat, aktualnie pisze o nim najwięcej ze wszystkich dziennikarzy. Współorganizator festiwali promujących polskie winiarstwo, przewodniczący i członek komisji sędziowskich w polskich konkursach winiarskich, uczestnik paneli dyskusyjnych, prowadzący degustacje polskich win w całym kraju i promujący je za granicą – prowadził m.in. jedyne jak do tej pory seminarium dla zagranicznych dziennikarzy winiarskich zorganizowane  w Polsce, degustacje dla winiarzy z Włoch, Austrii czy Węgier. Współautor pierwszego polskiego przewodnika – Polskie Wina 2021. O nowościach w polskim winiarstwie donosi także regularnie na swoim instagramowym profilu (@maciej__nowicki) oraz Twitterze (@maciej__nowicki). Jest absolutnie przekonany, że polskie winiarstwo czeka obiecująca przyszłość.

Temat: Halo! Tu polskie wino! – O tym jak mocno w ostatnich latach rozwinęło się polskie winiarstwo

Wojciech Giebuta

Historyk sztuki z wykształcenia, dziennikarz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich po całym świecie, uznany wykładowca wiedzy o winie, znawca kuchni i opery. Od wielu lat komponuje autorskie kolacje z winem, podczas których opowiada nie tylko o tym co na stole. Prywatnie świetny szef we własnej kuchni.

Uwaga: Po prelekcji będzie można nabyć na miejscu książkę autorstwa naszego prelegenta: Kuchnia i wino. O sztuce dobierania win do potraw – i otrzymać jego autograf!

Temat: Kuchnia i wino – o trudnej lecz przyjemnej sztuce dobierania win do potraw

Piotr Kamecki

Żywa legenda branży winiarskiej. Jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce. Kilkukrotny finalista i kandydat na Mistrzostwach Polski, Europy i świata, wieloletni prezes zarządu Centrum Wina, współwłaściciel i prezes zarządu Wine Taste by Kamecki, partner w firmie Winkolekcja, dystrybutor Riedel – The Wine Glass Company. I w końcu pierwszy Polak na stanowisku Wiceprezydenta Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów – ASI – Association de la Sommellerie Internationale odpowiedzialny za Europę. Stworzył Wine Taste by Kamecki – miejsce, w którym znaleźć można pełen wybór win i szampanów, z największą w Polsce kolekcją win z Bordeaux.

Temat: Temperatura i kieliszek – czy to naprawdę ma znaczenie?

13:00

Maciej Nowicki

Halo! Tu polskie wino! – O tym jak mocno w ostatnich latach rozwinęło się polskie winiarstwo

14:30

Wojciech Giebuta

Kuchnia i wino – o trudnej lecz przyjemnej sztuce dobierania win do potraw

16:00

Piotr Kamecki

Temperatura i kieliszek – czy to naprawdę ma znaczenie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Grafik prelekcji:

13:00 – Maciej Nowicki

14:30 – Wojciech Giebuta 

16:00 – Piotr Kamecki