Andrzej Woźnikowski
Politolog, dziennikarz, biznesmen. Od kilkudziesięciu lat zajmuje się handlem winami. Organizuje i prowadzi szkolenia, prezentacje, degustacje win, brandy, whisky i innych alkoholi. Miłośnik enoturystyki i dobrej kuchni. Propaguje kulturę picia wina.
Temat: Wino i co dalej?
Przemysław Błaszczyk
Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach. Właściciel i szef kuchni (zamkniętego po 9 latach) chorzowskiego Mañana bistro & wine bar, za które jako pierwszy na Śląsku otrzymał rekomendację Slow Food Polska i tytuł króla gęsiny w 2013 roku podczas akcji, gęsina na świętego Marcina. W żółtym przewodniku „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a Przemek tytuł „szefa jutra” w południowej Polsce. Jego zamiłowanie do wina zostało dostrzeżone przez jury Magazynu Wino, które przyznało w 2017 roku tytuł Grand Prix dla najlepszego winebaru.
Finalista drugiej edycji programu Top Chef Polska, podczas którego wygrał również staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Przemek jest też patronem kuchni w Cooler Club & Food w Katowicach oraz dobrym duchem sezo’novo, które współtworzy z dwójką przyjaciół.
Sukces letniego projektu przekuli także w całoroczny restobar w centrum Katowic o nazwie 'novo. Od dwóch lat spełnia się również w niecodziennym kolektywie Ogień w Pogorzanach, gdzie idea wymusza używanie jedynie lokalnych produktów i tradycyjnych metod obróbki używając tylko żywego ognia.
Wraz z Kasią Rogowską powołał na Śląsku kolektyw „Szychy na szychcie”, który spełnia się w działalności charytatywnej.
Temat: Romans szefa kuchni z kieliszkiem wina, a jego istota w funkcjonowaniu restauracji.
Adam Bauer
Zawodowo jest związany z importerem win ekologicznych Vivolovin. Doradza klientom w doborze win do karty, prowadzi degustacje, szkolenia oraz warsztaty winiarskie. Jego przygoda z winem rozpoczęła się w 2010 roku. Wówczas poznał wspaniałe osoby, które zaszczepiły w nim winnego bakcyla.
W 2017 roku swoją wiedzą zaczął dzielić się w trakcie organizowanych przez siebie warsztatów. Pomysł ten został bardzo pozytywnie przyjęty w Gliwicach i postanowił, że w tym kierunku chce dalej rozwijać się – tak powstał projekt „Wino Warsztat”. Chcąc usystematyzować i poszerzyć swoją wiedzę ukończył z wyróżnieniem kursy WSET na poziomie 2 w Szkole Sommelierów w Krakowie oraz poziom 3 w Polish Wine Academy w Warszawie.
Temat: Wina ekologiczne – chwilowa moda, chwyt marketingowy czy przyszłość winiarstwa?
Andrzej Woźnikowski
Wino i co dalej?
Przemysław Błaszczyk
Adam Bauer
Wina ekologiczne – chwilowa moda, chwyt marketingowy czy przyszłość winiarstwa?