Prelegenci 2019

Łukasz Ostrowski

Socjolog, antropolog kulturowy, dziennikarz winiarski. W życiu zawodowym przeszedł trasę od wykładowcy uniwersyteckiego do sommeliera. W przeszłości związany z „Magazynem Wino”, obecnie współpracownik „Winicjatywy” i „Fermentu”. Wielbiciel win z Europy Środkowej.

Temat: Austria – mały kraj wielkich win

Tomasz Prange-Barczyński

Krytyk winiarski; dziennikarz. Od 2018 roku redaktor w periodyku „Ferment. Pismo o winie” i autor portalu „Winicjatywa.pl”. Wieloletni (2006-2018) redaktor naczelny „Magazynu Wino”, dwumiesięcznika poświęconego kulturze wina. Stały felietonista jednego z najważniejszych magazynów kulinarnych w Polsce „Kuchnia” oraz magazynu kulturalno-kulinarnego „Usta”. Autor książek, przewodników, tłumaczeń, audycji radiowych, filmów dokumentalnych i programów telewizyjnych o tematyce winiarskiej. Zajmuje się profesjonalnie winem od 1998 r.

Temat: „7 x emocje” – wstęp do win austriackich

Wojtek Cyran

Ambasador marki Jacob’s Creek w Polsce, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Nowej Zelandii i Australii. Absolwent kurs WSET 4 Diploma.

Temat: Degustacja wina w pigułce. – Jak degustować wino jak zawodowiec. Podstawy łączenia wina i potraw

Gość specjalny:

Marek Bieńczyk 

Prozaik, tłumacz, historyk literatury. Laureat Nagrody Literackiej Nike w roku 2012. O winach pisze od ponad 20 lat. Wydał trzy tomy kronik win, ostatni w roku 2018. Wraz z Wojciechem Bońkowskim stworzył pierwszy polski przewodnik po winach Europy (3 edycje). Wraz z Tomaszem Prange-Barczyńskim i Wojciechem Gogolińskim współtworzył w roku 2002 „Magazyn Wino”. O winach pisał dla wielu gazet i periodyków, ostatnio do „Magazynu Wino”, „Fermentu” i Vinisfery.pl. Laureat francuskich odznaczeń za szerzenie wiedzy o winach francuskich w Polsce.

Temat: „Wszystkie kroniki wina” – spotkanie z autorem

P.S. Po spotkaniu Marek Bieńczyk będzie podpisywać swoje książki, „Wszystkie kroniki wina” będą do nabycia podczas festiwalu.

12:00

Łukasz Ostrowski

Austria – mały kraj wielkich win

13:30

Tomasz Prange-Barczyński

„7 x emocje” – wstęp do win austriackich
15:30

Marek Bieńczyk

„Wszystkie kroniki wina” – spotkanie z autorem

17:00

Wojtek Cyran

Degustacja wina w pigułce. – Jak degustować wino jak zawodowiec. Podstawy łączenia wina i potraw