prelegenci 2014

Monika Bielka-Vescovi

Dyplomowany sommelier International Sommelier Guild oraz WSET Advanced Certificate z londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Założyciel krakowskiej Szkoły Sommelierów, Prezes stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz dyplomowany wykładowca WSET, jak również wykładowca enologii na wydziale lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zatrudniana jako juror na konkursach winiarskich. Pisze artykuły do publikacji winiarskich m.in. do Czasu Wina i innych.

Temat: Jak łączyć wino i potrawy? Na czym polega praca sommeliera?

Paweł Baranowski

Absolwent pierwszego rocznika podyplomowych studiów na kierunku Enologia, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Współwłaściciel firmy ENO Paweł Baranowski sp. j. Prowadzi w Gliwicach sklep franczyzowy „KONDRAT – WINA WYBRANE”. Zajmuje się prowadzeniem degustacji i szkoleń z zasad degustacji wina.

Temat: Oko-nos-usta, czyli zasady degustacji

Jarosław Gibas

Socjolog, trener, coach. Prowadzi autorskie szkolenia oraz wygłasza mowy motywacyjne dot. zarządzania zmianą, rozwiązywania problemów, radzenia sobie ze stresem, organizacji czasu czy samej motywacji. Jest również aktywnym coachem z certyfikatem ACC International Coach Federation oraz autorem książek o wykorzystaniu metody Kaizen w dokonywaniu zmiany stylu życia (Schudnij z Kaizen), czy walki ze stresem (Pokonaj stres z Kaizen). Prywatnie miłośnik dużych motocykli.

Temat: Jak pić wino, bez poczucia winy

Arkadiusz Tarasiński

Archeolog, pasjonat wina. Miłośnik dobrych win i europejskiej kuchni. Prowadzi sklepy z winami oraz restauracje, gdzie z powodzeniem łączy wino z jedzeniem. Organizuje degustacje i pokazy winiarskie.
Ulubiony kraj winiarski: Francja.
Ulubione szczepy: Pinot Noir, oczywiście w wydaniu burgundzkim.

Temat: Historia wina. Zarys winiarstwa od czasów najdawniejszych po współczesność

Mariusz Kapczyński

Redaktor naczelny profesjonalnego serwisu internetowego poświęconego winu – Vinisfera.pl. Jest dziennikarzem i krytykiem winiarskim, współpracownikiem pism branżowych (Magazyn Wino, Rynki Alkoholowe i inne) oraz lifestylowych. Publikuje na stronach Enotime – to włoski portal internetowy poświęcony winu. Jako juror, regularnie bierze udział w zagranicznych i polskich konkursach winiarskich (m.in. Vinitaly, Concours Mondial de Bruxelles, Vinoforum, Vinaria, Vinul.ro, Enoexpo). Należy do międzynarodowej organizacji zrzeszającej dziennikarzy i specjalistów z branży alkoholowej – International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FIJEV). Zajmuje się również monitorowaniem rynku winiarskiego i promowaniem kultury picia wina w Polsce. Od 2009 roku członek Polskiego Instytutu Winorośli i Wina (członek zarządu). Jest, m. in. konsultantem merytorycznym i przewodniczącym jury podczas Konkursu Winiarskiego Targów Enoexpo oraz przewodniczącym i moderatorem prac jury podczas corocznego konkursu Degustacji Wódek Czystych organizowanego przez redakcję Rynków Alkoholowych w Toruniu.

Temat: 8 tysięcy roczników czyli kultura winiarska Gruzji

12:00

Monika Bielka-Vescovi

Jak łączyć wino i potrawy? Na czym polega praca sommeliera?

13:00

Paweł Baranowski

Oko-nos-usta, czyli zasady degustacji

14:00

Jarosław Gibas

Jak pić wino, bez poczucia winy

15:00

Arkadiusz Tarasiński

Historia wina. Zarys winiarstwa od czasów  najdawniejszych po współczesność

16:00

Mariusz Kapczynski

8 tysięcy roczników czyli kultura winiarska Gruzji