Andrzej Woźnikowski
Degustator, miłośnik wina i dobrej kuchni. Kupiec, sprzedawca, doradca wielu hurtowni, restauracji i sklepów specjalistycznych. Jego wielką pasją jest dobieranie w sposób niekonwencjonalny potraw do podawanych win.
Jeszcze w ubiegłym wieku we Francji został przyjęty w poczet członków Towarzystwa Chevalerie du Verre Gallant.
Temat: Tokaj i Eger – różnice i podobieństwa.
Jarosław Śliwka
Szef kuchni w ekskluzywnej restauracji Appassionata w Radzionkowie. Absolwent szkoły gastronomicznej w Chorzowie, którą ukończył z wyróżnieniem i z którą po dzień dzisiejszy ściśle współpracuje. Laureat wielu nagród i juror m.in. w Kulinarnych Mistrzostwach Dziennikarzy I Rzeczników Prasowych.
Szkolił się między innymi w najlepszych restauracjach w południowej Angli, a praca na jednej z greckich wysp pozwoliła mu docenić wartość regionalnej, tradycyjnej kuchni.
Człowiek dociekliwy, stawiający pytania oraz pełen pasji kucharz, który fascynuje się kuchnią nowoczesną, pragnie się swoją wiedzą podzielić, gdyż jak mówi: „wiedza nie przekazywana, umiera razem z jej posiadaczem”.
Jarosław Śliwak i Patryk Krysta poprowadzą wspólnie temat: Winne wina – czyli o tym, co wina są winne kuchni, a co kuchnia winom – wykorzystanie wina w gotowaniu oraz jak ważną rolę wino pełni w kuchni.
Patryk Krysta
Kucharz z różnorodnym bagażem doświadczeń kulinarnych. Obecnie szef kuchni w La Vineria Bistro Winebar & Cafe oraz szef kuchni w Rational AG Polska posiadający certyfikat trenera Akademii Rational.
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Chorzowie, gdzie trafił przez przypadek – pasja do gotowania narodziła się sama. Swoją wiedzę kulinarną poszerzał w Spiżu na wrocławskim rynku pod okiem Wojciecha Szymańskiego, w Karlsruhe (Niemcy), restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej na terenie województwa Śląskiego. Szkolił się również w Kragero w Norwegii. Obecnie poszerza swoją wiedzę szkoląc się na warsztatach w kraju i za granicą, czytając prasę i literaturę branżową oraz gotując z najlepszymi kucharzami.
Człowiek o niespożytej energii i z głową pełną pomysłów. Pracuje nawet 300 godzin w miesiącu, jednocześnie godząc rolę partnera życiowego i ojca wspaniałej córeczki..
Jarosław Śliwka i Patryk Krysta poprowadzą wspólnie temat: Winne wina – czyli o tym, co wina są winne kuchni, a co kuchnia winom – wykorzystanie wina w gotowaniu oraz jak ważną rolę wino pełni w kuchni.
Piotr Piętka
Dyrektor Polskiego Instytutu Badawczego i Muzeum w Budapeszcie, dziennikarz, politolog a po pracy dyplomowany węgierski kucharz. Miłośnik środkowej Europy, dobrej, ale prostej kuchni, od ponad dwóch lat mieszkaniec Węgier.
Temat: Nie tylko papryka! – kuchnia węgierska w praktyce.
Gość specjalny – spotkanie z autorem!
Michał Bardel
Redaktor naczelny „Czasu Wina”, dziennikarz i nauczyciel akademicki. Wykłada logikę, metodologię nauk oraz wiedzę o winie w Collegium Civitas w Warszawie. Tam też od roku 2014 kieruje rocznymi studiami podyplomowymi Wiedza o winie. Media-rynek-kultura. Juror w międzynarodowym konkursie winiarskim Mundus Vini. Współautor kilkunastu części Vademecum „Czasu Wina” (Wydawnictwo Czas Wina, 2013-2015) oraz podręcznika Wiedza o winie. Podstawy (wraz z W. Gogolińskim, Kraków 2015). Jego poprzednia książka Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata (Wydawnictwo Znak, 2014) została wyróżniona w międzynarodowym konkursie Gourmand Awards 2015 jako najlepsza polska pozycja z zakresu edukacji winiarskiej.
Temat: Wino jako przedmiot akademicki, czyli o pierwszym polskim podręczniku wiedzy o winie.
Uwaga: Podczas III Noe Festiwalu będzie możliwość nabycia książek Michała Bardela wraz z dedykacją!
Piotr Piętka
Nie tylko papryka! – kuchnia węgierska w praktyce.
Andrzej Woźnikowski
Tokaj i Eger – różnice i podobieństwa.
Jarosław Śliwka i Patryk Krysta
Winne wina – czyli o tym, co wina są winne kuchni, a co kuchnia winom – wykorzystanie wina w gotowaniu oraz jak ważną rolę wino pełni w kuchni.
Michał Bardel
Wino jako przedmiot akademicki, czyli o pierwszym polskim podręczniku wiedzy o winie