Prelegenci 2017

Marek Špalek

Ukończył wyższą szkolę winiarstwa na Morawach. Wspólnie z ojcem i bratem w 1991 założył spółkę winiarska Špalek. Tradycje winiarskie Rodziny Špalek sięgają 1945 r. Plantacja winorośli zajmuje 10 ha na zboczach góry Kraví hora (Morawy). Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie. Winnica Špalek specjalizuje się w winach wzmacnianych typu portwein, winach lodowych, winach starzonych i robionych metodą sur lie. Wina corocznie otrzymują medale na konkursach wina. W ubiegłorocznej edycji konkursu Galicja Vitis wszystkie nadesłane wina otrzymały złote medale, a wzmacniane Šaler otrzymało tytuł Championa. Marek posługuje się językiem niemieckim, angielskim i polskim. Wino jest jego życiem, wino jest jego pasją!

Temat: Jak robi się wino na Morawach Południowych?

Piotr Rębacz

Sommelier w Wine Bar Lofty w Gliwicach. Dziennikarz i fotoreporter, od 8 lat niesie kieliszek oświaty, prowadząc degustacje komentowane, jako kierownik sklepu Winarium w Chorzowie i 6win w Gliwicach. Od kilku lat rozwija swoją winniczkę, eksperymentując z różnymi odmianami, robi wino z własnych winogron, a także cydry i wino śliwkowe. Miłośnik Bordeaux i Rioja, chętnie sięga także po niszowe, endemiczne szczepy. Lubi gotować samemu, eksperymentować w kuchni i przy stole, łącząc wina z potrawami. Absolwent politologii i studiów podyplomowych na Wydziale Informatyki Uniwersytetu  Śląskiego. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Temat: Z ziemi włoskiej do Polski. Wpływy śródziemnomorskie w polskiej kuchni.

Tomasz Prange-Barczyński

Jest redaktorem naczelnym Magazynu Wino, dwumiesięcznika poświęconego kulturze wina, który zakładał z grupą krytyków winiarskich i  dziennikarzy w 2002 r. Zajmuje się profesjonalnie winem od 1998 r. W latach 2003-2014 prowadził cotygodniowy program „Pin do wina”w Radio PIN. Zrealizował liczne programy i reportaże telewizyjne dotyczące wina. Jest autorem pierwszego w Polsce podręcznika dla sommelierów, „Zawód: sommelier”. W 2017 r. ukazał się przygotowany pod jego redakcją przewodnik „Wina Portugalii”. O winie pisał m.in. do „Newsweeka”, „Wprost”, „Playboya”, „Voyage” i wielu innych pism. Ma na swoim koncie kilka tłumaczeń książek o tematyce winiarskiej. Jest sędzią w międzynarodowych konkursach winiarskich, m.in. Mundus Vini w Niemczech, International Wine Competition w Rumunii, Vinagora w Budapeszcie, Vinitaly w Weronie, Vini da Pesce w Jesi, EnoExpo w Polsce; był stałym członkiem jury konkursów Best of Riesling w Niemczech i Pannonhalmi Bormustra na Węgrzech.

Temat: Gran Selezione – nowy szczebel w hierarchii Chianti Classico: potrzebna reforma czy marketingowy gadżet?

Łukasz Czajkowski

Wspólnik firmy Winemates. Specjalizuje się w takich krajach winiarskich jak Austria czy Słowenia, choć jego ulubioną destynacją są Włochy. W winie stawia przede wszystkim na wysoką jakość i unikatowość danej butelki. Ucieka od win supermarketowych oraz od dużych producentów, którzy stawiają na ilość kosztem jakości. Nie lubi win udawanych, stawia na szczerość. Doświadczenie zdobywał pracując dla największych importerów: Grand Cru czy Mielżyński Wines and Spirits. Zdobytą wiedzę certyfikował w Londynie na kursach WSET na poziomie Advanced. Dalsza edukacja to już liczne podróże do winnic, regionów winiarskich oraz codzienna lektura. W wolnych chwilach oddaje się życiu rodzinnemu wychowując dwóch wspaniałych synów, a nieliczny wolny czas poświęca na sport i biega w biegach ulicznych zwiedzając przy okazji nowe miejsca.

Temat: Piemont – na czym polega różnica między modernistycznym a tradycyjnym Barolo.

12:00

Marek Špalek

Jak robi się wino na Morawach Południowych?

13:15

Piotr Rębacz

Z ziemi włoskiej do Polski. Wpływy śródziemnomorskie w polskiej kuchni.
15:00

Tomasz Prange-Barczyński

Gran Selezione – nowy szczebel w hierarchii Chianti Classico: potrzebna reforma czy marketingowy gadżet?

17:00

Łukasz Czajkowski

Piemont – na czym polega różnica między modernistycznym a tradycyjnym Barolo.