Prelegenci i tematy I edycji Noe Festiwal 2014:

 

monika-bielka-vescovi_Noe-Festiwal
Monika Bielka-Vescovi

 

Monika Bielka-Vescovi
Dyplomowany sommelier International Sommelier Guild oraz WSET Advanced Certificate z londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Założyciel krakowskiej Szkoły Sommelierów, Prezes stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz dyplomowany wykładowca WSET, jak również wykładowca enologii na wydziale lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zatrudniana jako juror na konkursach winiarskich. Pisze artykuły do publikacji winiarskich m.in. do Czasu Wina i innych.

Temat prelekcji: „ Jak łączyć wino i potrawy? Na czym polega praca sommeliera?

 

 

 

 

 

pawel-baranowski_Noe-Festiwal
Paweł Baranowski

 

Paweł Baranowski
Absolwent pierwszego rocznika podyplomowych studiów na kierunku Enologia, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Współwłaściciel firmy ENO Paweł Baranowski sp. j. Prowadzi w Gliwicach sklep franczyzowy „KONDRAT – WINA WYBRANE”. Zajmuje się prowadzeniem degustacji i szkoleń z zasad degustacji wina.

Temat prelekcji: „Oko-nos-usta, czyli zasady degustacji

 

 

 

 

 

 

j_gibas_Noe-Festiwal
Jarosław Gibas

 

Jarosław Gibas
Socjolog, trener, coach. Prowadzi autorskie szkolenia oraz wygłasza mowy motywacyjne dot. zarządzania zmianą, rozwiązywania problemów, radzenia sobie ze stresem, organizacji czasu czy samej motywacji. Jest również aktywnym coachem z certyfikatem ACC International Coach Federation oraz autorem książek o wykorzystaniu metody Kaizen w dokonywaniu zmiany stylu życia (Schudnij z Kaizen), czy walki ze stresem (Pokonaj stres z Kaizen). Prywatnie miłośnik dużych motocykli.

Temat prelekcji: „Jak pić wino, bez poczucia winy

 

 

arkadiusz-tarasinski_Noe-Festiwal
Arkadiusz Tarasiński

 

Arkadiusz Tarasiński
Archeolog, pasjonat wina.
Miłośnik dobrych win i europejskiej kuchni. Prowadzi sklepy z winami oraz restauracje, gdzie z powodzeniem łączy wino z jedzeniem. Organizuje degustacje i pokazy winiarskie.
Ulubiony kraj winiarski: Francja.
Ulubione szczepy: Pinot Noir, oczywiście w wydaniu burgundzkim.

Temat prelekcji: „Historia wina. Zarys winiarstwa od czasów najdawniejszych po współczesność

 

.

kapczynski_Noe-Festiwal
Mariusz Kapczyński

Mariusz Kapczyński
Redaktor naczelny profesjonalnego serwisu internetowego poświęconego winu – Vinisfera.pl. Jest dziennikarzem i krytykiem winiarskim, współpracownikiem pism branżowych (Magazyn Wino, Rynki Alkoholowe i inne) oraz lifestylowych. Publikuje na stronach Enotime – to włoski portal internetowy poświęcony winu. Jako juror, regularnie bierze udział w zagranicznych i polskich konkursach winiarskich (m.in. Vinitaly, Concours Mondial de Bruxelles, Vinoforum, Vinaria, Vinul.ro, Enoexpo). Należy do międzynarodowej organizacji zrzeszającej dziennikarzy i specjalistów z branży alkoholowej – International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FIJEV). Zajmuje się również monitorowaniem rynku winiarskiego i promowaniem kultury picia wina w Polsce. Od 2009 roku członek Polskiego Instytutu Winorośli i Wina (członek zarządu). Jest, m. in. konsultantem merytorycznym i przewodniczącym jury podczas Konkursu Winiarskiego Targów Enoexpo oraz przewodniczącym i moderatorem prac jury podczas corocznego konkursu Degustacji Wódek Czystych organizowanego przez redakcję Rynków Alkoholowych w Toruniu.

Temat: „8 tysięcy roczników czyli kultura winiarska Gruzji

Podczas seminarium przedstawione zostały zagadnienia dotyczące kultury winiarskiej Gruzji, jej historii i czasów współczesnych. Omówione zostały techniki tradycyjnej produkcji wina w zakopanych w ziemi amforach – kwewri. Ten sposób wytwarzania wina stosowany jest na Kaukazie od tysięcy lat. Metoda produkcji win w kwewri wpisana została na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Odbyła się także degustacja gruzińskich win – zarówno tych nowoczesnych, jak i wyprodukowanych metodą tradycyjną.

Patronat: gruzińska Państwowa Agencja Winiarska (National Wine Agency) działająca przy gruzińskim Ministerstwie Rolnictwa.

 

 

.

.